Anunt online
Image default
Computers and Electronics

Top 7 Afbeeldingsformaten

Een goede keuze in beeldformaten, afhankelijk van het gebruik dat we ze gaan geven, is essentieel, rekening houdend met het feit dat het niet hetzelfde is om het te gebruiken voor tijdschriften, sociale netwerken, blogs, advertentiecampagnes, grafisch ontwerp enz.

Het kiezen van de juiste soorten afbeeldingen en afbeeldingsformaten is een van de belangrijkste taken, omdat we in sommige gevallen geïnteresseerd zullen zijn in een optimale kwaliteit en in andere misschien een voldoende formaat van foto’s.

Opgemerkt moet worden dat voor weboptimalisatie elke extensie of grootte van foto’s niet geldig is.

Belangrijkste soorten afbeeldingen

PNG

Formaat zonder kwaliteitsverlies, het is een van de meest gebruikte, compatibel met praktisch alle browsers en maakt het gebruik van transparanten mogelijk. Het wordt veel gebruikt in grafisch ontwerp en webdesign.

Het wordt aanbevolen om de PNG-extensie alleen te gebruiken wanneer de afbeeldingen transparantie nodig hebben of voor het gebruik van afbeeldingen van hoge kwaliteit, voor het web wordt het aanbevolen om deze alleen te gebruiken wanneer dit essentieel is.

JPG

Misschien wel de meest standaard afbeeldingsindeling en de meest gebruikte op webpagina’s. Het maakt een balans mogelijk tussen kwaliteit en grootte van foto’s, waardoor foto’s van middelhoge kwaliteit kunnen worden verkregen met een kleiner formaat. Het kan worden gecomprimeerd door de kwaliteit te kiezen die we willen dat het heeft.

GIF

Vrij algemeen ook voor het gebruik van afbeeldingen op webpagina’s, hoewel het is verouderd. Het is klein van formaat en maakt animaties met frame-wijzigingen mogelijk.

Ondanks het feit dat de grootte van de foto’s die het genereert vrij klein is, wordt het momenteel niet aanbevolen om binnen de afbeeldingsformaten te gebruiken. Het kleurengamma dat het biedt is met 256 kleuren zeer beperkt in vergelijking met de 16 miljoen die bijvoorbeeld jpg formaten opleveren.

RAW

Afbeeldingen in RAW-indeling zijn alleen bedoeld voor professionele profielen. Wanneer een afbeelding in onbewerkt formaat wordt gegenereerd, wordt deze met alle informatie en zonder enige wijziging opgeslagen, waardoor later een uitstekende kwaliteit kan worden bereikt bij het bewerken en nabewerken van die afbeeldingen.

Het RAW-formaat is alleen aan te raden als de verkregen beelden nabewerkt zullen worden.

SVG

Formaat dat is gebaseerd op schaalbare vectoren. Het wordt meestal toegepast voor grafische vormgeving omdat het geen kwaliteit verliest bij het inzoomen op de afbeelding, in tegenstelling tot beeldformaten die werken met pixels, die bij vergroting veel aan kwaliteit (pixelatie) verliezen.

Het is open source en multiplatform en als nadeel genereert het een groot aantal foto’s.

Op internet wordt het veel gebruikt omdat het afbeeldingen zijn die geldig zijn voor responsive (zowel voor mobiel als voor pc) zonder kwaliteitsverlies.

Voor afbeeldingen, statistieken of responsive is het een beeldformaat om rekening mee te houden.

In het volgende voorbeeld zien we dezelfde SVG-afbeelding in verschillende fotoformaten

BMP

Een van de pioniers in beeldformaten, hoewel het niet meer wordt gebruikt, zijn er formaten die het ver overtreffen in compressiecapaciteit of kwaliteit.

WEBP

Formaat overgenomen door Google, hoewel het tegenwoordig open source is met de bedoeling de webstandaard te worden. Het is in staat om een ​​redelijk hoge kwaliteit te hebben met een kleiner formaat, het concurreert met het jpg-formaat om de beste te zijn in dat kenmerk.

Een andere mogelijkheid om rekening mee te houden is dat dit beeldformaat zeer gewaardeerd wordt door Google en SEO (webpositionering) door Google.

Dit bestandsformaat wordt nog niet door alle programma’s ondersteund, dus indien nodig kun je webp converteren naar png, jpg en andere formaten met behulp van een online converter zoals AnyConv.