Anunt online
Image default
Health

Melasma in het gezicht: Pigmentstoornissen

Melasma in het gezicht: Pigmentstoornissen

Melasma, wat ook wel bekend staat als zwangerschapsmaske, is het verschijnsel van het hebben van chronische donkere vlekken in het gezicht. Maar vergis je niet want melasma kan ook buiten de zwangerschap voorkomen, en is dan ook geen zwangerschapsmasker. Dit kan erg vervelend zijn. Gelukkig zijn er wel manieren om weer van melasma af te komen, maar hiervoor moeten we eerst begrijpen wat melasma precies is.

 

Wat is melasma?

Melasma is zoals ik al noemde het ontstaan van donkere vlekken, die bestaan uit pigment, op het gezicht maar ook in de nek of op de handen. De vlekken bestaan uit ophopingen van pigment die ontstaan wanneer de huidcellen overmatig veel pigment gaan aanmaken. Deze reactie komt vaak door de hormoonschommelingen van progesteron en oestrogeen die je tijdens je zwangerschap hebt, maar dit hoeft niet. Melasma kan nog ander oorzaken hebben zoals overmatig zonnebankgebruik, uv-straling schade, erfelijkheid of het gebruik van bepaalde medicatie

Melasma tijdens de zwangerschap dus absoluut niet schadelijk, niet voor jou en ook niet voor de baby. En alhoewel het erg vervelend kan zijn verdwijnt het enkele maanden na de bevalling meestal vanzelf weer. Toch kan het je tijdens de zwangerschap onzeker maken en je minder mooi laten voelen. Hierom zijn er enkele manieren om de vlekken te verminderen zonder dat het schadelijk is voor de baby.

Iemand die melasma heeft buiten de zwangerschap heeft er waarschijnlijk nog meer last van, aangezien er geen moment is waarop het verdwijnt. En aangezien je geen rekening met een baby hoeft te houden zijn er hiervoor ook wat meer effectieve en agressievere methodes om van melasma af te komen.

Het gebruiken van melasma crème

Er bestaan verschillende crèmes tegen melasma, sommige kunnen gebruikt worden door zwangere vrouwen maar zeker niet allemaal. Behalve werken niet alle crèmes op dezelfde manier. Voordat je hiermee aan de slag gaat is het dus belangrijk dat je dit met jouw dokter of met een huidtherapeut. Met hun hulp kun je de goede crème vinden voor jouw specifieke vorm van melasma. Een aanrader is Skinlight, deze kun je zonder doktersrecept krijgen en is onder andere te koop via Bol.com en bij diverse schoonheidssalons in de regio Nijmegen.

 

Verander je medicatie

Er bestaat niet zoals een melasma pil, een pil die het probleem kan oplossen. Maar andere pillen kunnen wel de oorzaak zijn van jouw melasma. Dit is iets wat je met je dokter moet bespreken, wanneer je medicatie neemt in ieder geval. Het kan zijn dat je niet goed reageert op bepaalde medicijnen, en daar moet natuurlijk iets aan gedaan worden.

 

Met deze tips ben ik er zeker van dat jij iets aan je melasma kunt gaan doen. Je moet er in ieder geval niet mee doorlopen en het maar zo laten, als je er echt last van hebt. Het eerste wat je sowieso moet doen is je dokter raadplegen, en eventueel een doorverwijzing naar een huidtherapeut vragen. Er is maar zoveel wat je zelf kunt doen, voor de rest heb je de hulp van een professional nodig. En zij kunnen precies bepalen wat het probleem met jouw huid is en wat hieraan gedaan kan worden.

 

 

http://skinlight.nl